Trebuie neapărat să vă dați jos încălțămintea în momentul în care intrați în locuințe, sau în lăcașe de cult precum moschee sau temple. Majoritatea moscheilor oferă robe și eșarfe pentru domnișoare. De obicei vi se permite să faceți poze în lăcașele de cult, dar cel mai bine este să cereți permisiunea.

În timp ce vizitați satele și casele localnicilor care vă permit să vă cazați la ei, vă rugăm să respectați obiceiurile și tradițiile locale.

Când stați pe podea, bărbații stau cu picioarele încrucișate, în timp ce femeile stau cu picioarele ascunse în lateral.

Când arătați spre un loc sau o direcție, este de preferat să vă folosiți degetul mare cu cele 4 degete pliate dedesupt, în loc de degetul arătător.

Pentru a oferi sau a primi ceva, încercați să folosiți mâna dreaptă.

Cereți mereu permisiunea înainte să faceți poze în momentul în care sunteți în casa cuiva.

Populația musulmană a țării nu consumă lichior sau băuturi alcoolice.

Temperatura este în general călduroasă cu ploi torențiale ocazionale. Hainele din bumbac, încălțămintea din cauciuc și pălariile de soare sunt cele mai potrivite.

Fiți respectuoși în momentul în care participați la ceremoniile publice.

Când luați un taxi, este mereu cel mai bine să vă stabiliți plata în prealabil.

Parcurile naționale sunt arii protejate, iar vizitatorii sunt sfătuiți să se uite peste regulile stricte ale acestor arii. Nu luați nimic în afară de fotografii, nu lăsați nimic în afară de urme de pași. O taxă a conservațiilor parcurilor naționale va fi impusă la intrare.

Marea poate fi primejdioasă în timpul musonului dintre octombrie și februarie. Turiștii sunt sfătuiți să ia măsuri de siguranță la plajă, în special dacă sunt cu copiii. Stațiunile continuă să funcționeze în acest sezon, dar unele cabane mai mici de pe insule pot fi închise.

Federația Malaeziei cuprinde Malaezia Peninsulară, care este alcatuită din 11 state, 3 teritorii federale precum și Sabah și Sarawak, situate în Borneo.

Kuala Lumpur

Situându-se la 2˚-7˚ nord de Ecuator, Malaezia Peninsulară este separatî de Sabah și Sarawak de către Marea Chinei de Sud. Partea peninsulară împarte granița cu Thailanda în Nord, în timp ce vecinul din Sud este Singapore. Sabah și Sarawak împart o graniță comună cu Indonezia, în timp ce Sarawak împarte granița și cu Brunei Darussalam.

329,758 km2

28 de milioane

Malaezienii reprezintă 57% din populație și chinezi, indieni și alte grupuri etnice reprezentând cealaltă parte.

Malaeziana este limba națională, dar și engleza este foarte mult vorbită. Malaezienii vorbesc de asemenea în limbi variate și dialecte.

Islamismul este religia oficială, dar se practică și alte tipuri de religii.

În Malaezia se practică democrația parlamentară și monarhia constituțională. Conducatorul statului este Yang di-Pertuan Agong și conducatorul guvernului este Primul Ministru. Țara are un sistem legislativ bicameral.

Malaezia are un climat tropical, iar temperatura este calduroasă tot anul. Temperaturile variază între 21˚C-32˚C și precipitațiile anuale variază de la 2000 m la 2500 m.

Fabricile constituie cea mai mare componentă economică a Malaeziei, în timp ce turismul și mărfurile primare precum petrolul, uleiul de palmier, cauciucul natural și lemnul sunt contributori majori la economia țării.

Vizitatorii trebuie să fie în posesia unui pașaport valid sau a unui document de călătorie cu o valabilitate minima de 6 luni după perioada în care se face vizita. În general, nu se cer vize pentru vizite sociale sau de afaceri. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați sau să sunați la cel mai apropiat oficiu de turism al Malaeziei.

Unitatea de valuta este ringgit-ul malaezian, prescurtat RM. Banii pot fi schimbați la bănci sau schimburi valutare.

În majoritatea statelor, băncile sunt deschise de luni până vineri de la 9:15 până la 16:30. În Kelantan și Terengganu băncile sunt închise vinerea și sâmbăta. Uitați-vă peste website-urile băncilor relevante pentru detalii și orele de funcționare.

Acestea sunt deschise de la 8:30 la 17:00 în fiecare zi, exceptând ziua de duminica și sărbatorile oficiale. Ele sunt deschise pentru o jumîtate de ora în ziua de sâmbată (până la ora 13:00). Oficiile poștale localizate în mall-uri au ore de lucru prelungite. În Johor, Kedah, Kelantan și Terengganu oficiile poștale sunt închise vinerea și sâmbăta.

În majoritatea statelor sunt 5 zile lucrătoare, de luni până vineri, iar în weekend este liber. În Johor, Kedah, Kelantan și Terengganu zilele lucrătoare sunt de duminică până joi. Vinerea și sâmbăta sunt zile de odihnă. Aceasta se aplică și la oficiile guvernamentale și la majoritatea firmelor private.

Ora Malaeziei este la 8 ore distanță de GMT și 16 ore înainte față de timpul standard al U.S. Pacific.

În Malaezia se utilizează voltajul 220-240 volți AC, la 50 de serii pe minut. Sunt utilizate prizele cu 3 capete.

Malaezia utilizează sistemul metric.

Malaezia este conectată național și internațional prin telefon, fax și prin internet. Majoritatea hotelurilor pun la dispoziție apelarea directă internațională și conexiune WI-FI la internet.

Principala cale de acces este Aeroportul Internațional Kuala Lumpur (KLIA) din Sepang. Este localizat la aproximativ 50 de km la Sud de Kuala Lumpur. Peste 40 de linii aeriene internaționale zboară în țara, în timp ce transportul național, liniile aeriene ale Malaeziei, au o rețea care zboară în 6 continente. Liniile aeriene ale Malaeziei se află printre primele 3 din lume. Transportul național este completat de filială și linii aeriene low cost, Air Asia. Noul KLIA 2, situat la aproximativ 1.5 km depărtare de principalul terminal al KLIA este cel mai mare terminal al lumii și este dedicat transporturile low cost. Liniile aeriene operează de la KLIA 2, incluzând AirAsia și AirAsia X, alte aeroporturi internaționale care servesc ca puncte de intrare în Penang, Johor Bahru, Kuching, Kota Kinabalu și insulele din Langkawi. Principalul punct de intrare în Malaezia prin intermediul mării este Portul Klang, la aproximativ 50 km depărtare de Kuala Lumpur. Malaezia este de asemenea accesibilă prin drumuri de la Singapore și dinspre Thailanda.

Malaezia are legături aeriene excelente, operate de Malaysia Airlines, precum și transporturi cum ar fi AirAsia și Firefly. Țara are un sistem de transport public foarte eficient și dezvoltat – autobuze, taxi-uri și trenuri.

Malaezia are o gamă variată la capitolul cazare. Hoteluri luxuriante, hoteluri de tip boutique și apartamente, toate sunt disponibile pentru turiști.