Malaysia Truly Asia

Casa pădurilor tropicale și preistorice, alături de un mozaic de culturi.

Turiștii vin în Malaezia pentru o mulțime de motive. În afară de spectacularul panoramic, nu puțini sunt cei care vizitează țara cu un scop anume. Un spectru larg de tururi ghidate specializate este disponibil prin tour-operatori și agenții de turism. Dacă sunteți în dispoziția necesară pentru cumpărături, aventură sau un serios răsfăț, Malaezia se va asigura că toate nevoile vor fi satisfacute.

Soare, mare și nisip

Binecuvântată cu un climat tropical de-a lungul întregului an, Malaezia este una dintre destinațiile preferate pentru soare, mare și nisip. Flancată de strâmtorile din Malacca în Vest, Marea Chinei de Sud în Est și Marea Andaman în Nord-Vest, Malaezia se laudă cu unele dintre cele mai frumoase insule și plaje din regiune.
Langwaki, bijuteria Kedah-ului și casa unui Geoparc Global UNESCO, posedă un farmec natural, de neatins. Insulele Terengganului- Redang, Perhentian, Lang Tengah, Kapas și Tenggol- sunt unele dintre cele mai uluitoare din regiune, cu mulți kilometri de plaje cu ape cristaline, bogate în corali. Insula unică a Phangului, Tioman, este considerată una dintre cele mai propice insule pentru o escapadă, având o bogăție de frumuseți naturale și minuni subacvatice.
Malaezia este totodată binecuvântată cu o abundență de plaje pitorești de-a lungul coastei sale, mai ales în Coasta de Est. Pitoreștile țărmuri ale Pahangului și Terengganului, precum Cherating, Teluk Chempedak, Tanjung Jara și Rantau Abang posedă o atmosfera liniștită, cu multe golfuri izolate și private. Plajele din Langkawi precum Tanjung Rhu și Burau Bay asigură un mediu perfect pentru găzduirea sporturilor acvatice, în timp ce plajele nordice ale Penangului, precum Teluk Bahang și Batu Feringghi sunt foarte populare, atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Alte plaje precum Port Dickson, Desaru, Tanjung Aru și Damai sunt de asemenea sejururi populare pe litoral.

Scufundări

Parcul Marin Pulau Payar din Langkawi are prima și singura sală de observare, permițându-le celor care nu pot înota să se bucure de peisajele care îți taie respirația din interiorul sălii. Parcul Marin din Redang dinn Terengganu are cea mai mare varietate de specii de corali și numeroase locuri pentru scufundări.
Parcul Marin Labuan este faimos pentru ruinele sale, unele datând din Al Doilea Război Mondial. Parcul Marin al Sabahului-Pulau Tiga Park, Parcul Tunku Abdul Rahman și Turtle Islands Park sunt locuri pentru scufundări cunoscute în toată lumea, având o varietate de specii marine. Alte parcuri marine precum Parcul Marin Tioman, Parcul Marin Johor și Parcul Național Talang-Satang sunt la fel de uluitoare.
Binecuvântate cu o biodiversitate marină de invidiat, insulele Sabahului-Sipadan, Mabul, Layang-Layang Kapalai și Parcul Marin Tunku Abdul Rahman sunt binecunoscute ca fiind unele dintre cele mai bune regiuni pentru scufundări. Pulau Sipadan, localizat chiar în inima bazinului Indo-Pacific- cel mai bogat habitat marin al lumii- este catalogat printre primele 5 locuri pentru scufundări. Kapalai și Mabul devin rapid populare pentru activitățile de “scufundare în noroi”- un termen utilizat pentru a descrie căutarea unor specii marine mici și exotice.

Eco-aventură

Malaezia este un destinație bine-cunoscută pentru eco-turism datorită pădurilor tropicale superbe și ale terenurilor accidentate ale țării. Aceste păduri sunt comori naționale bine conservate. Se găsesc parcuri naționale din belșug, fiecare înzestrat cu o diversitate incredibilă de floră și faună, asigurând platforma perfectă pentru o variate de scopuri legate de eco-aventură.
Principalul parc al Malaeziei, Taman Negara, este cel mai mare parc național al țării, cu cele mai vechi păduri tropicale ale lumii, datând de peste 130 de milioane de ani. Aici se află cel mai înalt vârf al Malaeziei Peninsulare, Gunung Tahan, și de asemenea cele mai lungi balustrade cu baldachin ale lumii.
Despre parcul Kinabalu din Sabah, primul sit UNESCO al Malaeziei, se spune că ar conține mai mult de jumătate din totalul speciilor de plante din lume, incluzând ciudata, dar și fascinanta, Rafflesie. Gunung Kinabalu (Muntele Kinabalu), unul dintre cele mai înalte vârfuri din Asia Sud-Est, se localizează aici, formând piesa centrală a parcului.
Sarawak are cel mai mare număr de parcuri naționale din țară, incluzând Parcul Național Gunung Mulu, un alt sit UNESCO, și Parcul Național Niah, cu destinație arheologică. Rețeaua de caverne ce se află sub parc deține recordul pentru cea mai mare sală (incinta Sarawak), cel mai voluminos sistem (Clearwater) și cel mai larg culoar de trecere (Peștera Cerbilor), din toate lanțurile de grote din lume. Parcul Național Niah conține 2 monumente istorice naționale, Gua Besar și Gua Kain Hitam.
Langkawi, o insula tropicală din apele Kedahului, este primul Geoparc Global UNESCO din Sud-Estul Asiei, pentru remarcabilul patrimoniu geologic, care datează de mai mult de 500 de milioane de ani.
Traseele turistice ale rezervațiilor naturale ale Malaeziei sunt perfecte pentru drumeții. Râurile țării satisfac atât croazierele, cât și activitățile de rafting, cu diferite nivele de dificultate. Aici sunt de asemenea o multitudine de stânci și ziduri pentru alpiniști, profesioniști sau nu. Pentru cei care doresc mai multă aventură extremă, pot încerca urcarea până în vârful Gunung Kinabalu, Gunung Tahan și Gunung Mulu.
Terenurile accidentate asigură, de asemenea, platforma perfectă pentru expedițiile 4WD și mountain biking. Cu o abundență de peșteri impresionante, speologia a devenit o activitate populară în Malaezia. Pădurile tropicale luxuriante ale Malaeziei și localizarea pe traseele migratorii ale austral-asiaticilor asigură o oportuniate grozavă pentru activități de birdwatching (observarea păsărilor).

Cultură și Patrimoniu

Malaezia este formată dintr-o diversitate bogată de culturi și are un patrimoniu bine-conservat. Populația țării este un amalgam de etnii variate, aducând împreună o feerică combinație de mâncăruri, meșteșuguri, tradiții și arhitectură. Patrimoniul cultural divers al Malaeziei constă în costumele specifice, practici sociale, activități recreative, meșteșuguri, mâncare, muzică și alte forme de divertisment. Rămășițe din trecut, precum clădiri de patrimoniu, situri istorice dar și relicve antice se pot vedea în toată Malaezia – o reamintire a istoriei colorate a țării. Orașele George Town și Melaka sunt ca un muzeu viu, cu clădiri de patrimoniu bine-conservate, câștigând prestigiosul statut de Oraș de Patrimoniu UNESCO în anul 2000.
Cunoscută în toată lumea pentru abundența sa de bunătăți culinare, Malaezia este un paradis gastronomic. Peisajul social multicultural dă naștere unei game irezistibile de mâncare, gătite într-o multitudine de stiluri, pornind de la rețete vechi, care au trecut prin mai multe generații, până la noi versiuni care dau o not interesantă preparatelor clasice. Fiecare stat vine cu propriul lui set de specialități, făcând degustarea o adevărată aventură.
Meșteșugurile, o moștenire culturală importantă a Malaeziei. Foarte calitative și bogate în detalii, aceste opere de artă sunt căutate și sunt piese minunate de colecție. Multe veșminte țesute manual și baticuri pictate manual rămân suveniruri populare, în timp ce articolele prelucrate din lemn și bijuteriile – se spune că ar fi cele mai rafinate din lume. Foarte căutate sunt și obiectele făcute din lut, ornamentele realizate din materiale organice, meșteșuguri metalice și veșmintele tradiționale precum Nyonya Kebaya.
Experimentați unica cultură locală locuind cu o familie malaeziană în stilul kampong sau într-o casă tribală. Descoperiți mai multe despre stilul lor de viață și despre obiceiuri și participați la activități locale variate precum jocuri tradiționale și culturale.

Evenimente și festivaluri

Malaezia este destinația în care se organizează o mulțime de evenimente de clasă-mondială anual, evenimente internaționale foarte ovaționate precum Formula One Grand Prix, Moto GP, International Dragon Boat Festival, Expoziția Internațională Aerospațială & Maritimă Langkawi și Le Tour de Langkawi, evenimente care plasează această destinație pe hartă.
În Malaezia se organizează și evenimente religioase precum Hari Raya Aidilfitri, Noul An Chinezesc, Deepavali și Crăciunul, foarte celebrate la nivel național, însă tradițiile de lungă durată se adaugă la mândria festivă. Thaipusam este un alt eveniment religios care câștigă multă atenție în fiecare an. Mii de devotați și curioși vin spectatori în locația Batu (peșteră) în fiecare zi a lunii cu lună plină din a 10-a lună Tamil, cu o procesiune colorată a devotaților ținând kavadi tot drumul până sus, la templu, afișând o vibrantă credință și un devotament neclintit.
Alte festivaluri culturale, precum Festivalul GawaiDayak- un festival celebrat de oamenii indigeni ai Sbahului si Sarawakului- Festivalul Mooncake și Tadau Kaamatan sunt evenimente mult-așteptate.

Sporturi și Activități

Malaezia este o renumită destinație pentru golf, are sute de terenuri de golf peste tot în țară. Multe dintre aceste terenuri sunt la plajă, sus în dealuri, în inima orașului sau în mijlocul pădurilor tropicale, ele oferind o experiență de neuitat. Unele sunt încercate de către nume mari ale lumii, precum Jack Nicklaus, Arnold Palmer și Greg Norman. Pentru o experiență unică de golf, trebuie să încercați golful de noapte.
Malaezia devine o destinație din ce în ce mai populară pentru sporturile ecvestre. Cu multe cluburi și centre ecvestre aflate în toată țara, călăria a devenit nu doar o activitate recreațională populară, dar și un mod interesant de a vedea zonele mai puțin locuite ale țării. Apele liniștite dintre țărmurile și insulele Malaeziei sunt perfecte pentru o varietate de sporturi acvatice. Un număr mare de porturi de agrement din jurul țării oferă facilități complete pentru navigație și asigurare de ancoraj, iar călătoriile cu iahtul devin populare printre cei care iubesc aventura.
Alte activități recreaționale precum jet-skiing, kayaking, parasailing și windsurfing sunt la fel de populare. Apele dens populate ale Malaeziei sunt printre preferatele pescarilor. Coasta Sabahului și Sarawakului sunt locuința celor mai splendide specii acvatice, în timp ce insulele Labuanului sunt localizate lângă principalele zone pescărești. Complexul Internațional de Sporturi Marine din Labuan este un loc captivant pentru iubitorii sporturilor acvatice. Acest complex organizează anual multe evenimente precum Cross Channel Swimming Challenge, IGFA International Game Fishing Tournament și Round Island Kayak Challenge.

Shopping

Când vine vorba de cumpărături, zice lumea, Malaezia este un paradis al shopping-ului. Dacă preferințele voastre sunt de vârf, sau tind spre un buget mai modest, puteți găsi tot ceea ce dorește inima voastră. Pe deasupra, 1Malaysia Carnavalul Mega Reducerilor, 1Malaysia GP Sale, 1Malaysia Reducerile de Final de An și 1Malaysia Festivalul Internațional de Încălțăminte vă vor întâmpina în fiecare an, oferind chilipiruri și oferte speciale peste tot pe unde mergeți.
Mari centre comerciale cu orice aveți nevoie, toate sub același acoperiș se pot întâlni în orașele principale, în special în Kuala Lumpur. Arii precum Bukit Bintang, KLCC și Bangsar sunt districte bine-cunoscute oferind tot felul de produse pornind de la haine făcute de designeri până la periferice pentru calculatoare. Aceste mall-uri nu oferă doar etaje pline pentru un tratament și răsfăț, ci și locuri pentru a servi masa, pentru divertisment, pornind de la arene de bowling până la cinema.
Cumpărăturile duty-free se pot realiza în cadrul insulelor Tiomanului, Langkawi și Labuan, precum și de-a lungul graniței Thailanda-Malaezia, și în aeroporturi. Pentru cei care caută meșteșuguri tradiționale și suveniruri etnice, le pot găsi în centrele de meșteșuguri din jurul țării. Piețele de noapte –precum Chinatown, Pasar Seni din Kuala Lumpur, și Pasar Payang din Terengganu- sunt locuri minunate pentru a găsirea unor chilipiruri fabuloase.

Spa și Wellness

Localizate fie pe o insulă tropicală, sau în centrul orașului, în Malaezia se află cele mai bune spa-uri cu setări tropicale ideale și facilități de clasă mondială. Poziția Malaeziei ca o destinație de top crește din ce în ce mai mult și devine tot mai cunoscută în toată lumea.
În această țară există o varietate largă de spa-uri care oferă diferite terapii. Spa-urile zilnice, hotelurile și stațiunile de spa sunt locurile cele mai căutate aici, în timp ce spa-urile medicale câștigă rapid popularitate. Terapiile sunt în special de origine asiatică, precum și malaeziene, chinezești, indiene, peranakane și balineze. Efectuate de terapiști bine instruiți, meniul spa-urilor constă în ierburi naturale crescute în casă și ingrediente produse local. Multe spa-uri oferă diferite pachete de spa și o întreagă gamă de terapii, cu masaje corporale, tratamente pentru păr, pedichiură, manichiură, tratamente faciale, saună și băi în aburi, băi în nămol și exfolierea corpului.

Bun venit Selamat datang Legume Sayur Autobuz Bas
Buna dimineata Selamat pagi Carne Daging Taxi Teksi
Noapte buna Selamat malam Peste Ikan Tren Keretapi/Tren
Multumesc Terima kasih Plaja Pantai Zbor Kapal terbang
Cu placere Sama sama Mare Laut Te rog Sila/Tolong
La revedere Selamat jalan Munte Gunung Ajutor Tolong
Cum esti? Apa khabar? Deal Bukit Cautiune Awas
Sunt bine Khabar baik Pestera Gua Intrare Masuk
Imi pare rau Minta maaf Lac Tasik Iesire Keluar
Orez Nasi Drum Jalan Toaleta Tandas