Labuan este unul dintre cele 3 teritorii federale ale Malaeziei, cuprinzând principala insula a Labuanului și 6 insule înconjurătoare. Un prosper port duty-free, Labuan este poreclit “Perla Borneo-ului” și se bucură de un rang onorabil ca centru de afaceri și finanțe internaționale. Labuan este un loc de vacanță plin de viață, cu zone uimitoare pentru scufundări, cumpărături duty-free (fără taxe vamale), facilități extinse pentru afaceri și relicve din Al Doilea Război Mondial.

MEMORIALUL CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL
Jalan Tanjung Batu

Cel mai mare memorial al Malaeziei, acesta este locul de odihnă a 3908 soldați care au pierit în Al Doilea Război Mondial. Acesta este locul pentru Ziua Reamintirii, o ceremonie anuală militară în onoarea acestor eroi de război. În timpul ocupației japoneze, Labuan a fost numit Maidashima sau Insula Maida, după comandantul sef japonez al Borneo-ului.

MONUMENTUL MEMORIAL AL CAPITOLIUL DE RASCUMPARE
Kampung Layang-Layangan

Acesta este locul unde a 37-a armata a Japoniei Sudice s-a predat celei de a 9-a Divizie a Forțelor Imperiale Australiene în data de 10 septembrie 1945, semnificând sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial în Borneo. Acest monument a fost relansat în 2011. Servește totodată ca memorial pentru soldații care au luptat pentru independența Borneo-ului.

HORNUL
Tanjung Kubong

Hornul din cărămidă roșie din Tanjung Kubong rămâne un mister chiar și în zilele noastre, neștiindu-se pentru ce a fost construit. Fie că se dorea a fi o parte a unui conac incomplet, sau un far pentru navele care treceau, un lucru este sigur, această structură înaltă de 33 m rămâne cea mai mare atracție a Labuanului.

PARCUL MARIN AL LABUANULUI

Din peisajul natural al Labuanului fac parte insule și plaje superbe. Cele 3 insule ale Parcului Marin Labuan-Kuraman, Rusukan Kecil și Rusukan Besar- sunt înconjurate de ape cristaline, recifi de corali uimitori și 4 canale pentru scufundări, ce creează un mediu perfect pentru snorkelling și scuba diving.

PARCUL PĂCII
Kampung Layang-Layangan

Liniștitul Parc al Păcii din KAMPUNG Layang-Layangan este un simbol al păcii și armoniei, caracterizat prin poduri inspirate din arhitectura japoneză, iazuri și un peisaj minunat. Acest parc este un tribut pentru cei care și-au sacrificat viețile în Borneo în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

MAI MULTE DIN LABUAN

 • Grădina Botanică
 • Pulau Bangsa-Bangsa Bersatu
 • Muzeul Labuan
 • Muzeul Marin Labuan
 • Parcul cu pasări Labuan
 • Piața Istorică
 • Tunelul Tanjung Kubong
 • Pulau Papan
 • Masjid Jamek An’Nur
 • Homestays
 • Templul Chinezesc “Eight Deity”
 • Templul Sikh/Labuan Gurdawara Sahib
 • Weekend Tamu la Labuan Wlk
 • Bazarul Labuan
 • Galeria de artă Labuan

Shopping

Fiind un port duty-free (fără taxe vamale), cumpărăturile duty-free sunt majoritare în rândul vizitatorilor. Locuri populare pentru a face cumpărături sunt Jalan OKK Awang Besar, terminalul pentru feriboturi și Complexul Parcului Financial. Alcool, tutun, parfumuri, textile și electrocasnice sunt doar câteva produse duty-free pe care vizitatorii le pot cumpăra aici.

Mâncare

Cultura unică a Labuanului se reflectă și în preparatele sale. Tarabe care vând toate tipurile de specialități locale-malaeziene, chinezești, portugheze și chitty- pe strada Jonker, oferte care îți lasă gura apă. Alte locuri populare unde puteți găsi o buna selecție de specialități locale: Melaka Raya, Banda Hilir și Jalan Munshi Abdullah. Printre preparatele care trebuie neapărat încercate sunt Asam Pedas Melaka, Satay Celup, Chicken Rice Balls și orez Kembuli.

Evenimente și recreație

Complexul de Sporturi acvatice Internaționale este primul loc de întâlnire pentru evenimente și activități sportive acvatice. În fiecare an în aprilie, Festivalul Acvatic din Malaezia- Labuan Internațional Sea Challenge (LISC) are loc aici, incluzând diverse competiții precum Cross Channel Swimming Challenge, Turneul Internațional de Pescuit din Labuan, Kayak Sprint și Round Island Kayak Challenge. Ziua Reamintirii, care are loc în cea mai apropiată duminică de data de 11 noiembrie, este un eveniment anual important. Sute de veterani de război din toată lumea se adună în fiecare an la Memorialul Celui de Al Doilea Război Mondial în stil militar pentru a arăta respectul lor pentru soldații care au pierit în război. Terenul de Golg 9-hole asigură un spațiu de recreere ideal pentru pasionații de golf, în timp ce insulele din jurul Labuanului asigură locuri perfecte pentru scufundări.

Cazare

Hotelurile de clasă-mondială cu facilități complete pentru întâlniri, convenții și expoziții precum și cazări ieftine sunt disponibile în Labuan. O stațiune de cazare pe plajă este disponibilă aici, în timp ce casele localnicilor precum cele din satul Patau-Patau, satul Bukit Kuda și Satul Sungai Labu asigură o alternativă pentru opțiunile de cazare tradiționale, lasându-i pe vizitatori să experimenteze stilul de viață autentic kampong.